27-05-2015
|
Administrator
|
|
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
|
|
Dedenize çok geçmiş olsun. Kendisine bağırsağın divertiküler hastalığı nedeni ile ameliyat önerildiğini ve ekibimizin ameliyatın uygunluğu açısından fikrini almak istediğinizi yazmışsınız.
Kalın bağırsağın mukoza adı verilen iç yüzeyinin zayıf noktalardan dışarı doğru kese şeklinde fıtıklaşmasına veya cepleşmesine, bağırsak divertikülü adı verilir. Birden çok divertikülün yer aldığı durumlara ise ‘’divertikülozis koli’’ veya ‘’bağırsak divertikülozisi’’ adı verilir. Batı toplumlarında, 40 yaş altında % 5-10 sıklıkta, 50 yaş üzerinde % 30 sıklıkta, 70 yaş üzerinde % 50 sıklıkta ve 85 yaş üzerinde % 66 sıklıkta kalın bağırsak divertikülleri görülür.
Kalın bağırsağın divertiküler hastalığında ameliyat gereği
- Yaygın karın zarı iltihabı (peritonit)
- Antibiyotik tedavisinin başarısız olması, apsenin boşaltılmasına rağmen devam eden kan zehirlenmesi (sepsis) bulgularının varlığı
- Bağışıklığı baskılanmış (immunsupresyon) olan hastalarda
- Durdurulamayan bağırsak kanaması durumlarında
- Apsenin dren ile boşaltılmasına rağmen bulguların gerilememesi durumunda, kalın bağırsak divertiküllerinde cerrahi tedavi gerekir.
- Divertikülite bağlı bağırsak düğümlenmesi gelişmesi durumunda
- Kontrol altına alınamayan bağırsak fistülü gelişmesi durumunda
Divertiküler bağırsak hastalığı ameliyatları açık cerrahi dışında, laparoskopik cerrahi, tek delikten laparoskopi ve robotik cerrahi ile gerçekleştirilebilir.
Ameliyat kararı alınan bir hastanın ve yakınlarının ameliyat öncesinde var olan soru ve çekincelerine, sadece ameliyatını gerçekleştirecek olan cerrah veya cerrahi ekip yanıt verebilir. Ameliyatların sonuçları; hastanın mevcut durumuna, olası risk faktörlerine, seçilen cerrahi yönteme, uygulanan merkeze, uygulayan cerraha, kullanılan araç, gereç ve teknolojiye göre değişkenlikler gösterebilir. Cerrahlar ameliyat öncesinde hastalarını ve yakınlarını, ameliyat tekniklerin farklılıkları, avantaj ve dezavantajları ve olası komplikasyon oranları, ameliyatın sonuçları ve vücutta oluşturacağı değişiklikler, ameliyatı takiben gerekebilecek tedaviler ve eğer varsa ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirirler. Bu nedenlerle, farklı bir cerrahın görüş bildirmesi ve telkinlerde bulunmasının, tedaviye olumsuz etkileri olabilir. Lütfen dedenize ameliyat öneren cerraha başvurunuz ve mevcut sorularınızı kendisine aktarınız.
Saygılar,
Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.taviloglu.com
www.tavilogluproktoloji.com
www.genelcerrah.com
www.drtaviloglu.tv
www.hemoroidbilgisi.com
www.makattacatlak.com
www.hemoroiduzmani.com
www.kildonmesisikayeti.com
www.kanserbilgileri.net
www.kansercerrahisi.com
www.facebook.com/drtaviloglu
www.twitter.com/DrTaviloglu
http://tr.linkedin.com/in/drtaviloglu
https://plus.google.com/101286043113581809324
www.dailymotion.com/DrTaviloglu
www.youtube.com/drtaviloglu
https://www.facebook.com/Tavilogluproktoloji
http://twitter.com/hemoroiduzmani
www.dailymotion.com/hemoroiduzmani
www.youtube.com/hemoroiduzmani
http://www.facebook.com/HemoroidUzmani
|