Prof.Dr. Korhan Taviloğlu
 

Geri Git   Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu > GenelCerrah.com Forumları > Diğer Konular
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Diğer Konular Forumda bulamadığınız diğer konular hakkında herşeyi sorabileceğiniz bölüm

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Eski 19-01-2011
Junior Member
 
Giriş tarihi: Jul 2010
Mesajlar: 7
Question Apandisitin pek de ''sebepsiz olmadığı'' söyleniyor

Değerli hocam merhaba;

Birçok doktor, apandisit oluşumunu ''sebepsiz yada random'' olarak izah ediyor ve herkeste görülebileceğini söylüyor..

Ancak video paylaşım sitelerinde yabancı bilimadamlarının ingilizce sunumlarına baktığımda, apandisitin ''pek de nedensiz olmadığı'' gibi bir sonuca vardım..

Bazı bilimadamları apandisit hastalığının ortaya çıkma riskini arttıran faktörleri şöyle açıklıyor..

1-) Bağırsak florasının bozulması: Unlu-şekerli gıdalar,yoğun alkol tüketimi,bazı ilaçların kullanımı,çiğ sebze ve meyveden fakir beslenmek,prebiyotik ve probiyotik besinlerin yeterince tüketilmemesi gibi nedenlerin bağırsak florasını bozduğu ve bağırsak florasında bulunan faydalı mikroorganizmaları, patojen hale getirerek apandisit iltihabına yol açtığı söyleniyor..

2-) Mekanik nedenler : Gıdaları yeterince çiğnememek, çok katı besinler tüketmek,apandisti zorlayan hareketler ve apandisit bölgesine alınan darbeler, lokal tıkanmalara veya daralmalara; bu lokal tıkanma ve daralmalar ise apandisit hastalığına yakalanma riskinin artmasına yol açtığı söyleniyor..

3-) Yaşam şekli yanlışlıkları: Spordan ve egzersizden uzak sedantif bir yaşamın, bağırsak hareketlerinin düzenini bozduğuna ve bağırsağın daha uzun süre gaita ile temas etmek zorunda kaldığına ve bu durumun hem bağırsak florasını bozarak hemde başka sorunlara yol açarak apandisit hastalığına yakalanma riskini arttırdığı söyleniyor..

4-) Bazı hastalıklar: Crohn hastalığı,ülseratif kolit,sistemik lupus hastalığı,behçet hastalığı ve buna benzer otoimmun hastalıkların, apandisit hastalığına yakalanma riskini arttırdığı söyleniyor..

Ayrıca ilkel bir biçimde tabiatta yaşayan ve et,sebze,meye gibi doğal besinlerle beslenen kabilelerin mensuplarında apandisitin, gelişmiş ülkelerdeki insanlara kıyasla daha nadir görüldüğü belirtiliyor..

Değerli hocam sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Sizce, bahsi geçen durumlar yada bu durumlardan bazıları, apandisit hastalığına yakalanma riskini arttırmaktamıdır?

HURUFİ tarafından (19-01-2011 Saat 12:30) değiştirildi.
Alıntı ile Cevapla
  #2 (permalink)  
Eski 19-01-2011
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 53
Standart

Bir Genel Cerrahi Uzmanı profesyonelliğinde apandisit ile ilgili ikinci ve genelde altıncı sorunuz bu. Benim hedef kitlem olan hastalarımızın, yazmakta olduğunuz tıbbi lisanı anlayabileceğini sanmıyorum. Akut apandisit hastalığı, körbağırsağın apandis denen solucansı uzantısının iltihaplanmasına verilen addır. Akut apandisit, apandis organının iç boşluğunun Yersinia, adenovirüs, sitomegalovirüs, aktinomikoz, Mikobakteri, Histoplazma, Şistozoma veya Strongyloides stercoralis gibi bakteriler, virüsler, mantarlar veya parazitler ile tutulması, tıkaçlarla (meyve çekirdeği gibi) tıkanması veya etrafındaki lenf bezlerinin şişmesi, Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıkları zemininde ve karına gelen darbeler sonrasında gelişir. Bu tıkanma nedeniyle apandis organında şişme ve organ içi basınç artışı meydana gelir ve dolaşımı bozulur, bunu da iltihap yani apandisit durumu izler.

Saygılarımla,
Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı

www.taviloglu.com
www.drtaviloglu.tv
www.barsakcerrahisi.com
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Yeni konular gönderemezsiniz
Mesajlara cevap yazamazsınız
Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Kodu açık
[IMG] Kodu açık
HTML-Kodu kapalı
Trackbacks are açık
Pingbacks are açık
Refbacks are açık



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 13:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009