Prof.Dr. Korhan Taviloğlu
 

Geri Git   Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu > GenelCerrah.com Forumları > Makatta Apse ve Fistül
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Makatta Apse ve Fistül Makatta Apse ve Fistül hakkında herşeyi sorabileceğiniz bölüm

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Eski 17-12-2009
Junior Member
 
Giriş tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 6
Question ''Fistül ve anal apse ameliyatlarında sonuçlar yüz güldürücü değil'' diyorlar..

''Fistül ve anal apse ameliyatlarında sonuçlar yüz güldürücü değil'' diyorlar..Bu olumsuz tahmini, başka bir hekimden de duydum. Neden böyle bir düşünce dile getirdiğini bilemiyorum tabii. Rektum bölgesinde bulunan dışkı ve gazı tutan kasların bir kısmının kesilmesinden dolayı mı yoksa iyileşme sürecinin zahmetli olmasından dolayı mı yoksa ameliyat sonrası nüksetme durumunun sıklığından dolayı mı böyle bir tespitte bulunduklarını bilemiyorum ancak bunun nedenini öğrenmek istiyorum..

Fistül ve apse ameliyatlarında sonuçlar gerçekten de yüz güldürücü ve kalıcı-radikal sonuçlar değil mi Sn Taviloğlu?
Alıntı ile Cevapla
  #2 (permalink)  
Eski 20-12-2009
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

Makat fistülü sorununu ilk olarak, modern tıbbın atası olarak kabul edilen Hipokrat (MÖ 460 – 370) tanımlamıştır, ancak 2,500 yıldan beri bilinmekte olan perianal fistül hastalığının tedavisi ameliyat sonrası nüks (% 2-10 oranında) veya tekrarlama oranlarının yüksek olması ve ameliyat sırasında eksternal sfinkter adı verilen dışkı tutma kasının yaralanma olasılığıdır ki bu durum dışkı tutamama (% 0-20 oranında) ile sonuçlanır ve düzeltilebilmesi çok güç bir durumdur. Bu sorunun çok komplike olması nedeniyle çok fazla tedavi yöntemi tanımlanmış ve hepsinin de belirli başarı ve başarısızlık oranları ve sorunları vardır. Bunları size aşağıda özetledim. Burada size önemle vurgulamak istediğim nokta; bu sorunun komplike olması halinde, bu konuda yoğunlaşmış Genel Cerrahi Uzmanları (kolorektal cerrah) tarafından ele alınmasında yarar vardır.
  • Fistülotomi veya fistülektomi tekniği: Fistülotomi veya fistülektomi tekniği, aynı zamanda lay-open veya açığa bırakma tekniği olarakta adlandırılır. Fistülün bağırsaktaki ve derideki ağızlarını bularak aradaki dokuların kesilmesi ve fistülün kazınması prensibine dayanır. Bu teknik dışkı veya gazı tutamama (inkontinens) komplikasyonuna yol açabileceğinden, eksternal anal sfinkteri (dışkıyı tutma kası) içine alan fistüller için uygun değildir. Fistülotomi tekniğinde % 2-20 oranında dışkı veya gazı tutamama (inkontinens) gelişebilir. Bu yöntem sonrası perianal fistül nüksü % 2-10 arasında görülür.
  • Seton tekniği: Yüksek yerleşimli veya eksternal anal sfinkteri (dışkıyı tutma kası) içine alan bir fistül varlığında seton tekniği tercih edilir. Bu teknikte fistülün bağırsaktaki (iç) ve derideki (dış) ağızları arasından bir ip veya lastik geçirilirek bağlanır. Seton tekniğini Hipokrat ilk olarak ‘at kılı’ ile gerçekleştirmiştir. Zaman içinde bu ip veya lastik daraltılarak, eksternal anal sfinkteri (dışkıyı tutma kası) kademeli olarak fistül boyunu kademeli olarak kesmesi beklenir. Seton tekniğinde, nedbe oranı azdır, ancak % 2-20 oranında dışkı veya gazı tutamama (inkontinens) gelişebilir. Bu yöntem sonrası perianal fistül nüksü % 0-10 arasında görülür.
  • Fibrin yapıştırıcı tekniği: Fibrin yapıştırıcı adlı yapışan geri dönüşümlü bir maddenin fistülün içine enjektör ile verilesi prensibine dayanır. Hastaya fazla bir yük getirmez ve dışkı veya gazı tutamama (inkontinens) sorununa yol açmaz. Perianal fistül tedavisinde fibrin yapıştırıcı uygulaması ile başarı oranı % 40-60 arasında değişmektedir.
  • Tıkaç tekniği: Fistülün plug veya tıkaç ile tıkanması pensibine dayanır. Bu teknikte kullanılan tıkaç, domuzların ince bağırsağından yapılan steril ve geri dönüşümlü bir maddedir. Fistülün derideki (dış) ağzından içeriye tıkaç amddesi verilir ve daha sonra derideki ağızı dikilerek kapatılır ve böylelikle fistüln doğal yolla iyileşmesi hedeflenir. Perianal fistül tedavisinde tıkaç tekniği ile başarı oranı % 60-80 arasında değişmektedir.
  • Endorektal ilerletme flebi: Perianal fistül tedavisinde endorektal ilerletme flebi tekniği, fistülün iç ağzının bulunarak bu ağzın etrafındaki bölümdeki bir bağırsak bölümünün kaldırılması, fistülün iç ağzının kapatılması ve sonra daha önceden kaldırılmış olan bağırsak bölümünün fistül iç ağzının üzerine kaydırılması veya dikilmesidir. Endorektal ilerletme flebi tekniğinde % 20 oranında dışkı veya gazı tutamama (inkontinens) ve % 20 oranında nüks görülür.
Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
www.barsakcerrahisi.com
www.taviloglu.com
www.drtaviloglu.tv
Alıntı ile Cevapla
  #3 (permalink)  
Eski 15-03-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Mar 2010
Mesajlar: 5
Standart gaz kacirma

selam
benim gaz sorunum var anal fistül ameliyati oldum bahsettiginiz

* Tıkaç tekniği: Fistülün plug veya tıkaç ile tıkanması pensibine dayanır. Bu teknikte kullanılan tıkaç, domuzların ince bağırsağından yapılan steril ve geri dönüşümlü bir maddedir. Fistülün derideki (dış) ağzından içeriye tıkaç amddesi verilir ve daha sonra derideki ağızı dikilerek kapatılır ve böylelikle fistüln doğal yolla iyileşmesi hedeflenir. Perianal fistül tedavisinde tıkaç tekniği ile başarı oranı % 60-80 arasında değişmektedir.


bu olayla ameliyattan dolayi olusan kasin alindigi boslugun doldurabilinmesi mümkünmüdür?
tesekkürler simdiden hocam
Alıntı ile Cevapla
  #4 (permalink)  
Eski 15-03-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

Size geçmiş olsun, maalesef plug veya tıkacın, makat fistülü ameliyatı sonrasında gelişen gaz kaçırma üzerine bir etkisi yoktur. Makat fistülü ameliyatı sonrasında gelişen gaz kaçırma tedavisinde etkili olan yöntemler şunlardır: diyet düzenlemeleri, bağırsak hareketlerini yavaşlatan ve kabız bırakan ilaçların verilmesi, makat kaslarını güçlendirici egzersizlerin yapılması, biofeedback, sakral sinir stimülasyonu, suni sfinkter: makatta perine bölümünden yerleştirilir. Bağırsağın rektum bölümünü ilgilendiren kolit durumlarında altta yatan hastalığın tedavi edilmesi etkili olur. Cerrahi olarak makat kasının onarılması, Grasilis neosfinkteri: uyluk iç tarafında yer alan grasilis kasından suni sfinkter yaratılıp aralıklı olarak elektriksel uyarı verilir. Şiddetli vakalarda kolostomi uygulaması yararlıdır. SECCA: radyofrekans (RF) dalgaları ile kontinensin tekrar geriye kazandırılması amaçlanır, son yıllarda en etkin tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Siz bence SECCA tedavisinden yarar görürsünüz, ama tabiiki bu kararı hekiminizin vermesi gerekir.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
Bağırsak Cerrahisi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah
DrTaviloglu.TV - Hastalara Yönelik Video Sitesi
Alıntı ile Cevapla
  #5 (permalink)  
Eski 16-03-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Mar 2010
Mesajlar: 5
Standart

hocam cok tesekkür ederim ilginize gercekten kafama cok takiyorum sürekli kacirmayayim diye kasiyorum kendimi ve yoruluyorum kramp oluyor bana bi zahmet önerdiginiz SECCA tedavisi hakkinda bi aciklama yaparmisiniz o ameliyattan olusan bosluk doldurulabilirmi yani kaslar geri gelebilirmi tam olarak bi aciklama verirmisiniz yada nerede bulabilirim doktoruma danisip anlatirim bende almanyada yasiyorum hocam allah razi olsun sizden kolay gelsin hocam
Alıntı ile Cevapla
  #6 (permalink)  
Eski 18-03-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

ABD’de beş ayrı merkezde toplam 50 dışkı tutma sorunlu hastada SECCA® ile sonuçlar bildirilmiştir http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.../ccrs18042.pdf .
SECCA® radyofrekans sistemi ile çalışan ve dışkı tutmada gayet olumlu sonuçlar veren bir yöntemdir. Bu yöntem hastalara ayaktan tedavi şeklinde uygulanır ve yaklaşık 30 dakika süren bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem tek kullanımlık (disposable) bir el parçası ve sabit bir kontrol modülünden oluşur. SECCA® radyofrekans sisteminin temel amacı, makat kanalı etrafındaki dışkı tutma kaslarına (sfinkter) radyofrekans enerjisini iletmek ve anal kanal etrafına ısı vermektir. Zaman içinde bu alanlar tekrar olgunlaşır ve dışkı tutma kasları (sfinkter) tekrar güç kazanabilir. Almanya’da bu tedavinin nerede yapıldığı hakkında pek fikrim yok açıkçası. Firmanın resmi web sitesi olan Secca adresinden Almanya’da nerelerde bu tedavinin yapıldığını öğrenebilirsiniz belki.

Saygılarımla,

Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Profesörü
Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah
DrTaviloglu.TV - Hastalara Yönelik Video Sitesi
Bağırsak Cerrahisi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
Alıntı ile Cevapla
  #7 (permalink)  
Eski 04-05-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Mar 2010
Mesajlar: 5
Standart

hocam diski tutma kaslari tekrar güclenebilir demissiniz yani benden doktorun anal fistül ameliyati ile kesmis oldugu kaslarin tekrar yerine gelebileceginimi söylüyorsunuz? bu kesilen kaslar kisaltildimi hocam yani uclarindan mi kesildi ? yoksa alinan kökten mi alindi?



eger öyleyse hocam bu bi devrim gibi bisey kesinlikle yaptirmam gerekir cünkü kendimi cok kasiyorum gaz kacirrmamda var kendimi birakmaya gelmiyor

hocam bu sorularima cevap verin bida rahatsiz etmicem sizi tesekkür ederim simdiden
Alıntı ile Cevapla
  #8 (permalink)  
Eski 05-05-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

Öncelikle, sizi muayene etmeden sizin mevcut durumunuz hakkında fikir ileri sürülemez. Özellikle de, ‘kaslar kesildi mi, kökten mi alındı’ gibi sorularınıza yanıt verebilmek mümkün değil. Yukarıdaki ifadeye dikkat ederseniz ‘zaman içinde bu alanlar tekrar olgunlaşır ve dışkı tutma kasları (sfinkter) tekrar güç kazanabilir.’ diyor. SECCA ile yaklaşık kas gücünde % 30 gibi artış beklenir. Bu nedenle sizin sorununuz için tıbbın birçok alanındaki örneklerde olduğu gibi ‘mucize veya devrim gibi bir buluş’ gibi terimleri pek kullanabilmek mümkün değildir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı

Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
DrTaviloglu.TV - Hastalara Yönelik Video Sitesi
Robotik Cerrahi - Robot Cerrahisi - Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Bağırsak Cerrahisi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
Alıntı ile Cevapla
  #9 (permalink)  
Eski 07-05-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Mar 2010
Mesajlar: 5
Standart

anliyorum hocam muayene icin size gelebilirim bu konuda deneyiminiz varmi hocam almanyada kaliyorum doktorum ilk olarak bi ameliyat yapti icinden sonra iltihap kapti bölge ve sonra o bölgeyi kazidi kasta kesti eski halime geri gelmesini istiyorum bu sekilde kendimi sürekli kasiyorum hocam ilginize gercekten cok tesekkür ederim hocam doktor yüzü görmezdim bu olay cok etkiliyor iste kendimi veremiyorum isime aileme hicbirseye hocam aklim sürekli o bölgede kasip duruyorum hocam biseyler yapalim yol gösterin saygilarimla selamlar hocam
Alıntı ile Cevapla
  #10 (permalink)  
Eski 09-05-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

Size çok geçmiş olsun, çaresizliğinizi çok iyi anlıyorum. Benim konu ile ilgili bireysel deneyimim yok. SECCA sistemi ABD kökenli ve yakın zaman önce SECCA linkinde belirtilen firmaya satıldı. Sizin için Türkiye’deki distribütörü ile görüştüm, aletin Türkiye’ye Temmuz 2010 döneminde gelmesi bekleniyormuş. Ancak, bu arada dışkı veya gaz tutamama (fekal inkontinens) sorunu olan hastalarda çok etkili olduğu bilinen Biofeedback yöntemi, uzun yıllardan beri çeşitli merkezlerde başarı ile uygulanmakta. Ancak, yaşamakta olduğunuz Almanya’da da eminimki birçok merkezde yapılmaktadır. Sizin Almanya’da başvurmanız gereken bir kolorektal cerrahi kliniğidir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı

Bağırsak Cerrahisi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah
DrTaviloglu.TV - Hastalara Yönelik Video Sitesi
Robotik Cerrahi - Robot Cerrahisi - Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Yeni konular gönderemezsiniz
Mesajlara cevap yazamazsınız
Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Kodu açık
[IMG] Kodu açık
HTML-Kodu kapalı
Trackbacks are açık
Pingbacks are açık
Refbacks are açık



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 09:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009