Prof.Dr. Korhan Taviloğlu
 

Geri Git   Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu > GenelCerrah.com Forumları > Makatta Apse ve Fistül
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünkü Mesajlar Arama

Makatta Apse ve Fistül Makatta Apse ve Fistül hakkında herşeyi sorabileceğiniz bölüm

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1 (permalink)  
Eski 19-04-2010
Junior Member
 
Giriş tarihi: Jan 2010
Mesajlar: 4
Standart fistülotomi sonrası yara bakımı

merhaba
fistülotomi sonrası akıntı ve iyileşme süresi ortalama ne kadardır? ve bakımı nasıl yapılmalıdır?
Alıntı ile Cevapla
  #2 (permalink)  
Eski 19-04-2010
Administrator
 
Giriş tarihi: Aug 2009
Mesajlar: 2,601
Standart

Fistülotomi veya fistülektomi tekniği: Fistülotomi veya fistülektomi tekniği, aynı zamanda lay-open veya açığa bırakma tekniği olarakta adlandırılır. Fistülün bağırsaktaki ve derideki ağızlarını bularak aradaki dokuların kesilmesi ve fistülün kazınması prensibine dayanır. Bu teknikte fistülün uzunluk ve deinliğine göre yara iyileşmesi ortalama 2-3 ay alır.

Seton tekniği: Yüksek yerleşimli veya eksternal anal sfinkteri (dışkıyı tutma kası) içine alan bir fistül varlığında seton tekniği tercih edilir. Bu teknikte fistülün bağırsaktaki (iç) ve derideki (dış) ağızları arasından bir ip veya lastik geçirilirek bağlanır. Seton tekniğini Hipokrat ilk olarak ‘at kılı’ ile gerçekleştirmiştir. Zaman içinde bu ip veya lastik daraltılarak, eksternal anal sfinkteri (dışkıyı tutma kası) kademeli olarak fistül boyunu kademeli olarak kesmesi beklenir. Bu teknikte iyileşme süreci ortalama 1-3 ay gibidir.

Endorektal ilerletme flebi: Perianal fistül tedavisinde endorektal ilerletme flebi tekniği, fistülün iç ağzının bulunarak bu ağzın etrafındaki bölümdeki bir bağırsak bölümünün kaldırılması, fistülün iç ağzının kapatılması ve sonra daha önceden kaldırılmış olan bağırsak bölümünün fistül iç ağzının üzerine kaydırılması veya dikilmesidir. Bu teknikte iyileşme süreci ortalama 1-2 ay gibidir.

Hastaların işe çoğunlukla işlemin ertesi günü dönebildikleri, ama bazı kişilerde bu sürenin birkaç güne uzayabildiği bilinmektedir. Bu dönem zarfında hastalara oturma banyosu denilen tedavi uygulanır. Bu işlem hastanın ılık suyun içine 15 dakika gibi bir süre ile günde üç-beş kez oturması prensibine dayanır. Oturma banyosunun ilk 2-3 hafta boyunca günde üç-beş kez yapılması, daha sonrada yara kapanıncaya kadar günde iki kez gibi yapılması hastayı çok rahatlatır. Oturma banyosuna ameliyat yarası kapanıncaya kadar devam etmekte yarar vardır. Dışkı geçen bir bölgede pansuman yapılamayacağından, oturma banyoları o bölgeye pansuman vazifesi görür. Yaz mevsiminde yapılan ameliyatlarda gözlemlerimize göre, denize girme ile tuzlu suyun yaraları iyileştirme etkisinden dolayı çok daha çabuk iyileşebilmektedir. Hastaya bu dönemde baklagillerden (bakla, bezelye, fasülye, nohut, mercimek vb.) zengin posa yani lif bırakan bir diyet şekli önerilir. Bu durumda hastaların aktif günlük yaşantılarını komforlu bir şekilde devam ettirebilmeleri ve çamaşırlarının kirlenmesini önlemek için bir süre ped kullanmaları gerekebilir.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu
Genel Cerrahi Uzmanı
Bağırsak Cerrahisi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
Prof.Dr. Korhan TAVİLOĞLU - Genel Cerrah
Genel Cerrahi Forumları - Prof. Dr. Korhan Taviloğlu - Powered by vBulletin
DrTaviloglu.TV - Hastalara Yönelik Video Sitesi
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Yeni konular gönderemezsiniz
Mesajlara cevap yazamazsınız
Mesajınıza eklentiler ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Kodu açık
[IMG] Kodu açık
HTML-Kodu kapalı
Trackbacks are açık
Pingbacks are açık
Refbacks are açık



Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 09:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Genel Cerrahi Forumları 2009